Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

Nápoly a 1700-1710-es években

Mit érdemes megnézni Nápolyban? – és mi miről maradtunk le?

Nápolyi látnivalók egy csokorban. Mit nézz meg, ha Nápolyba tévedsz?

CapodimonteCastel Sant’Elmo – Spaccanapoli – Palazzo Reale – Castel dell’Ovo
Centro Storico: Cappella Sansevero – Dóm/San gennaro – Santa Chiara – Gesú NuovoNapoli Sottarrenea

– Villa Comunale

Capodimonte – Martini, TizianoCaravaggio és társai, no meg a porcelánok

Nyitva 8.30-19.30, zárva szerdán.
Vigyázat! 5 órakor bezárják a II. és III. emeletet – azután már csak a “lakosztályokat” és a kortárs kiállítást lehet megnézni – szóval ne érezz késztetést magadban a csodálatos parkban való gyönyörködésre, előbb tudd le a galériát
Belépő: 7,50 euro – a múzeum honlapján 12 euró a belépő

Hogy jutsz oda?

from Naples Central Station:
Line 1 of the subway, Museum stop; then continue on the bus*
Line 2 of the subway, Piazza Cavour stop; then continue on the bus*
from City Centre:
Bus*: stop in Piazza Museo (next to the National Archaeological Museum), lines:
168 and 178 (stop Porta Piccola, Via Miano);
C63 (stop Porta Grande, via Capodimonte);
R4 (stop Viale Colli Aminei, far about 200 metres from Porta Piccola)

Palota (ma a Capodimonte Múzeum) egykori Bourbon-kori palota Nápolyban, a Két Szicília Királyság uralkodóinak egykori nyári rezidenciája. Ma a város legjelentősebb múzeuma és galériája. VIII. KárolyNápoly és Szicília királya (III. Károly spanyol király) építtette 1738-ban Giovanni Antonio Medrano tervei alapján, akinek a nevéhez fűződik többek közt a San Carlo operaház megépítése is. A király a hatalmas Farnese-gyűjtemény elhelyezése céljából építtette. A gyűjteményt anyjától, Elisabetta Farnesetől, az utolsó pármai uralkodó leszármazottjától örökölte. A múzeum a nápolyi és az olasz kulturális örökség remekműveinek otthona. Az első két emeleten a Nápolyi Nemzeti Galéria foglal helyet 13-18. századi festményekkel (Simone Martini, TizianoCaravaggio és sokan mások).

Megtekinthetők a királyi lakosztályok eredeti 18. századi bútorokkal, porcelán- és majolikagyűjteménnyel.
A palotáról nevezték el a közelben levő capodimontei porcelángyárat. A gyárat 1743-ban alapította VIII. Károly, Bourbon király.

Capodimonte képtár és galéria, Nápoly, Olaszország
Capodimonte képtár és galéria, Nápoly, Olaszország
Capodimonte képtár és galéria, Nápoly, Olaszország
Capodimonte képtár és galéria, Nápoly, Olaszország

Castel Sant’Elmo

Nyitva: szerda – hétfő: 8:30 – 19:30
Vigyázat: télen a belső kiállítások zárva vannak, csak a kápolna és a kortárs művészetek múzeuma van nyitva.
Cím: Via Tito Angelini, 20
Belépő: 5 Euro (cserébe nem kell több száz lépcsőn felmásznod, hanem lift visz fel a kaszárnya területére.)
Mosdó van.

Ha Nápolyt 360 fokos panorámában óhajtod csodálni, csak innen teheted meg! Zug ellen sapka, sál nem árt és fogd erősen a fényképezőgéped, néha neki fogsz csapódni a falnak 🙂

A Montesanto-tól induló siklóval érdemes felmenni (2 megálló), onnan kell egy picit gyalogolni az elővárosi vasút végállomásához, aminek oldalában indulnak a hegyre futó szerelvények.
Maga az állomás is megér egy látogatást, egy alagút végében, a hegy oldalában képezték ki. A siklóra érvényes a jegy.

Castel Sant'Elmo, Nápoly, Olaszország
Castel Sant’Elmo, Nápoly, Olaszország
Castel Sant'Elmo, Nápoly, Olaszország
Castel Sant’Elmo, Nápoly, Olaszország
Castel Sant'Elmo, Nápoly, Olaszország
Castel Sant’Elmo, Nápoly, Olaszország

 

Palazzo Reale – Napoli

Cím: Piazza del Plebiscito, 1, 80132 Napoli, Olaszország
Telefon: 39 081 580 8111
Nyitvatartás: 7:45 – 17:00, nyáron 19:00

A Királyi Palota (Palazzo Reale) csaknem 200 méter hosszú homlokzata az elmúlt 3 évszázad uralkodó ízlését tükrözi. Homlokzata ma is barokk, de nagyon sok átalakításon ment át. Az épület alapjait még az első spanyol alkirályok vetették meg. 1860 óta ez volt a trónörökösök székhelye. 1937-ben a palota leégett, után megkétszerezték az épülettömeget. A II. világháború alatt a támadások jelentősen megrongálták az épületet. A helyreállítási munkálatok 1968-ban fejeződtek be.

A Királyi Palota látnivalóiközé elsősorban a középső kaputól balra lévő nagy kétkarú lépcsőház, az első emeleti folyosóról nyíló királyi lakosztályok a magánszínházzal és a palotakert felőli bejárattal, valamint a II. emeleten található Nemzeti Könyvtár számítanak. A királyi lakosztályokhoz tartozik a letűnt királyok, trónörökösök pompakedvét tükröző szalonok hosszú sora. Itt gazdagon faragott és aranyozott, gobelinnel borított bútorok, tükrök, szép gobelinek és képek mesélnek a elmúlt évszázadokról.

Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország

Castel dell’Ovo

Cím: Via Eldorado, 1, 80132 Napoli, Olaszország
Telefon: 39 81 7954593
A belépés ingyenes.
Mosdó van.

A Castel dell’Ovo nevét tojás alakú alaprajzáról kapta a XIV. században. A reneszánsz idején a vár nevével (tojás) kapcsolatban született egy monda, amely szerint Vergilius – akit szívesen szerepeltettek varázslóként is – a vár egyik szobájában felfüggesztett egy vaskalitkát, benne egy lezárt üveggel, abban egy tojással és azt mondta, hogy ameddig az el nem törik, a vár urának baja nem lesz. A monda szerint I. Johanna nápolyi királynő uralkodása idején eltörött a tojás és hiába tettek helyébe másikat, a végzet beteljesedett és családjának sok tagja itt végezte életét, többek közt az utolsó Anjou, II. Johanna is.

A vár Megarisz (olaszul Megaride) kis szigetén áll, ahol az első cumaei telepesek az i. e. 4. században megalapították a régi város magvát. Az 1. században egy római patrícius, Lucius Licinius Lucullus villát építtetett ezen a helyen, amit az 5. század elején III. Valentinus római császár megerősített. Az utolsó nyugatrómai császár, Romulus Augustus ide vonult vissza, miután Odoaker 476-ban elűzte. Eugippius 492-ben kolostort emeltetett itt. A római kori épületeket a 9. században a helyi lakosok lebontották, nehogy a szaracén fosztogatók elfoglalják őket. Az első várat ezen a helyen a normannok építették, a 12. században. Jelentőségéből az I. Anjou Károly által elképzelt Castel Nuovo felépítése után veszített. A Castel dell’Ovo a királyi udvartartás és kincstár székhelye lett. 1387. április 19-én, a Castel dell’Ovo falai között keltek László nápolyi király levelei, amelyekben atyja, II. Károly halálával együtt a magyar királyi méltóság birtokbavételét is közhírré tette, Zsigmond magyar király ellenében.

A vár mai formáját az aragón fennhatóság alatt kapta (15. század). Az itáliai háborúk során a franciák és a spanyolok is ágyúzták. A Nápolyi Köztársaság felkelői 1799-ben a Bourbon-pártiakat lőtték innen. Az 1800-as években kis halászfalu alakult a vár tövében, Borgo Marinari. A falucska ma is létezik, viszont inkább vendéglőiről és motorcsónak-kikötőjéről ismert.

A vár ma a nápolyi ifjú házasok kedvelt fényképháttere.

“Ingyenesen látogatható, kellemes séta csodálatos kilátással a tengerre és a kikötőre, de vissza lehet tekinteni a városra is. Ajánlom, hogy mondjuk egyik nap induljunk hamarabb és a Bourbon alagút nyitása előtt meg lehet tekinteni, mert gyalog sincs messze egymástól a két látványosság és ez emlékeim szerint már 8:00-kor nyit.”

Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország
Castel dell’Ovo - Tojásvár, Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország
Castel dell’Ovo - Tojásvár, Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország

 

Castel Nuovo

Cím: Via Vittorio Emanuele III, 80133 Napoli, Olaszország
Telefon: 39 081 420 1241 ‎
Nyitvatartás: hétfő – szombat: 9:00 – 19:00
Belépőjegy: felnőtt: 5 €, 18 év alatt és 60 év felett ingyenes.
A Castel Nuovo-t a nápolyiak inkább a másik nevén hivják, azaz Maschio Angioino.

A nápolyi tengerpart egy részének építészeti súlypontját az Új kastélynak is nevezett Castel Nuovo adja. A vár helyén korábban Ferenc-rendi kolostorépület állt, a várpalotát francia építészének tervei alapján az első Anjou-király építtette. A második Anjou-király, II. Károly már ezt a várat választotta állandó lakhelyéül. A Castel Nuovo mai külsejét az Anjou-ház kihalása után kapta, I. Aragóniai Alfonz teljesen átépíttette, hogy falai kibírják az ágyútüzet. Bevonulása emlékére pedig felépíttette a mai is látható diadalkaput, amely Nápoly legszebb reneszánsz kori emléke. A firenzei szobrászok tanítványa által készített diadalív földszinti és emeleti íve között látható nagy méretű márvány dombormű I. Alfonz aragóniai-nápolyi király ünnepi bevonulását ábrázolja.
Az emeleti ív feletti fülkékben a négy erény szoborképét formázták meg, míg a diadalív legtetejét Szent Mihály arkangyal szobra díszíti. Az udvar bal sarkában található a Sala dei Baroni, felette pedig a Beverello-bástya.

A vár egyetlen Anjou-kori része a várkápolna, amelyet a XVI. században reneszánsz stílusban építettek át. A hajdani sekrestyéből kis csigalépcsőn juthatunk  a templom pincéjébe, ahol egykor az összeesküvőket kínozták.

Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország
Castel Nuovo, Naples, Italy
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország

Centro Storico

A Piazza Garibaldi és a Piazza Plebiscito között elhelyezkedő régi történelmi városközpontban középkori, és római kori műemlékek láthatók óriási töménységben.

Cappella Sansevero

Cím: Via Francesco De Sanctis, 19/21,
Megközelítés: az L1 metró Dante állomása közelében.
Belépőjegy  7 EUR, 10-25 éveseknek: 5 EUR.
Nyitva: 9:00-19:00 keddenként zárva.

A történelmi városközpont egyik legszebb látványossága, egyben Nápoly legjobbra értékelt látnivalója. Az 1590 körül épült kápolnában a késői barokk művészet 30 csodálatos műalkotása tekinthető meg. A legismertebb szobor Guiseppe Sanmartino műve, az 1753-ban alkotott Krisztus a lepel alatt.

Palazzo Reale, Királyi Palota - Nápoly, Olaszország
Palazzo Reale, Királyi Palota – Nápoly, Olaszország

Dóm – San gennaro

San Gennaro Vesuviano

Cím: Via Duomo, 149.
Belépés: ingyenes

Duomo  Nápoly hatalmas katedrálisa. A 14. században épült, de miután a 17. században egy földrengésben megsérült, barokk stílusban építették újjá. A gyönyörű dómban a város védőszentjének, Szent Januáriusznak a vérereklyéjét őrzik. Az ereklyét minden évben szeptember 19-én kihozzák a templomból. Az egyébként szilárd vér ilyenkor cseppfolyósodik. Ezt sokan Isteni csodának tartják, de a tudományos magyarázat szerint egy olyan, már a középkorban is elérhető vegyi anyagot adtak a vérhez, amely azt mozgás hatására cseppfolyósítja. A középső kapu felett, a bejárati főfalon magyar szempontból érdekes emlék: az első Anjou-király, valamint feleségének és unokájának, Martell károlynak sírja. A Dóm után a Via Dei Tribunalin haladunk, a szűk kis sikátorokat szemlélve, majd kiérünk a Piazza Municipiora, ahonnan szép kilátásunk lesz a Castel Nuovora.

 

 

Dóm - San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország
Dóm – San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország
Dóm - San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország
Dóm – San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország

Santa Maria Donnaregina Nuova

a Dóm szomszédságában.

Az első templom ezen a helyen a 14. században épült. 16161627 között Giovanni Guarino építész új szárnyat épített az apácák számára. Eredetileg a kolostort és a templomot egy folyosó kötötte össze, de ezt az 19281934-es restaurálás során elbontották. A homlokzat eleme a 17. századi lépcső, két szoborral (Szent András és Szent Bertalan). A templombelső egyhajós, hat oldalkápolnával. A belső gazdag barokk márványdíszítésekben. A mennyezet freskója Francesco de Benedictis műve (1654). Az apszis oldalait Francesco Solimena Szent Ferenc életét bemutató freskói díszítik.

Dóm - San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország
Dóm – San gennaro Vesuviano, Nápoly. Olaszország
Santa Maria Donnaregina Nuova, Nápoly, Olaszország
Santa Maria Donnaregina Nuova, Nápoly, Olaszország
Santa Maria Donnaregina Nuova, Nápoly, Olaszország
Santa Maria Donnaregina Nuova, Nápoly, Olaszország

Santa Chiara

Cím: Via Benedetto Croce, 59 / Via Santa Chiara, 49/c
Belépődíj: 6 Euro, diákoknak és 65 éven felülieknek 4,50 EUR, 6 év alatt ingyenes
Nyitvatartás: hétköznap: 9:30 – 17:30, vasárnap és ünnepnap: 10:00 – 14:30
Belépés max. zárás előtt fél órával
Elérés: L1 metró Dante és Universita állomása között

Egy komplexum: maga a templom, kolostor, múzeum, és a kripták. 1310-1340 között épült, de a II. Világháborúban majdnem teljesen leégett, végül 1953-ra restaurálták. Ha valaki magát a templomot önmagában nem is keresné fel, kolostorának gyönyörű kertjei miatt érdemes – egy igazi oázis a nyüzsgő Nápolyban, és szinte az egyetlen hely, ahol nincs grafiti. A Santa Chiara a régi város legismertebb műemléke. A Nápoly múltjával a legjobban összeforrott épületegyüttes két részből áll: a Santa Chiara-templomból és a hozzá csatlakozó minorita kolostorból, valamint a Monestero di S. Chiara, a Santa Chiara klarisszák kolostorából.

A nagy épületkomplexum a középkori Nápoly centrumában épült és szinte átfogja a történelmi Nápoly legjelentősebb részeit. A templom az Anjouk családi templomaként épült. Bölcs Róbert király spanyol születésű felesége építtette a klarissza apácák részére, mert a legenda szerint ő maga nem léphetett be soraikba és így akart eleget tenni szívbéli vonzalmának. 1310-1328 között provencei francia építészek tervezték és építették, egyesítve az épületben a francia és olasz gótika jegyeit. A Santa Chiara igénytelen, egyszerű téglahomlokzata az első pillantásra nem kelti az egyik legrangosabb templom képzetét. A templombelsőbe belépve azonban egészen különös hangulat fogad: az ősrégi és a modern harmonikus összhatása. A II. világháborúban súlyosan megrongálódott templom hosszú helyreállító munka során kapta a mai régies-modern arculatát.

Santa Chiara, Nápoly, Olaszország
Santa Chiara, Nápoly, Olaszország
Santa Chiara, Nápoly, Olaszország
Santa Chiara, Nápoly, Olaszország

 

Santa Chiara, Nápoly, Olaszország
Santa Chiara, Nápoly, Olaszország

Santa Chiara, Nápoly, Olaszország
Santa Chiara, Nápoly, Olaszország

Spaccanapoli: the Decumano inferiore of the historical center of Naples

Decumano Inferiore egyike a három görög-római időkből származó utcának (decumanus), mely keresztülszeli Nápoly óvárosát, és egyben a leghosszabb. Megnevezését illetően ma három részre van osztva: Via Maddaloni, Via Croce Benedetto és Via San Biagio dei Librai. Ismertebb nevén Spaccanapoli (Nápoly választó), miután gyakorlatilag kettészeli Nápoly óvárosát. A merőleges utcák (római nevükön cardo) találkozásánál alakultak ki római időkben a nagyobb bérházak, azaz insulák. Az évszázadok során a Spaccanapoli Nápoly főutcája volt. Számos középkori, reneszánszbarokk és rokokó palota, illetve templom található az utca mentén (San Francesco delle MonacheSanta MartaPalazzo Filomarino, stb.). Az utcát a Piazza Gesù Nuovo szakítja meg.

A Spaccanapoli a túristák fő sétáló útvonala és ennek mentén a történelmi városrész szinte minden látványossága felfedezhető (a linkek a Wikipedia szócikkeire mutatnak):

Spaccanapoli, Nápoly, Olaszország
Spaccanapoli, Nápoly, Olaszország
Spaccanapoli, Nápoly, Olaszország
Spaccanapoli, Nápoly, Olaszország

 

Gesú Nuovo

Cím: Piazza del Gesù Nuovo
Belépődíj: nincs
Elérés: az L1 metró Dante állomása közelében

A történelmi városközpont nyugati részén van az azonos nevű téren. Eredetileg egy 1470-ben épült palota volt, majd 1580-ban a Sansverino-család eladta a jezsuitáknak, akik templommá alakították. Egy gyönyörű, kidolgozott, igazán különleges barokk templom, kívülről látva még nem is gondolnánk, hogy bent milyen gazdagságot tapasztalunk.

Gesú Nuovo, Nápoly, Olaszország
Gesú Nuovo, Nápoly, Olaszország
Gesú Nuovo, Nápoly, Olaszország
Gesú Nuovo, Nápoly, Olaszország

Napoli Sottarrenea

Nápoly a föld alatt – nos a képek alapján igen érdekesnek ígérkezik.

Cím: Piazza San Gaetano, 68. Fura egy másik honlap más címet ad meg.
Elérés:
from piazza Garibaldi (Central Station): take R2 line bus and get off in Trieste e Trento square or you can take line 1 of underground and take off to Toledo station;
from Toledo tube station: you can walk to Trieste e Trento square and reach it in a few minutes;
from Molo Beverello (piazza Municipio): you can walk to Trieste e Trento square and reach it in a few minutes, passing through piazza Municipio and via Vittorio Emanuele III;
from funicolare Centrale (piazzetta Augusteo): you can walk to Trieste e Trento square and reach it in one minute.
On foot: the excavations are located in the heart of Naples, Piazza San Gaetano is the central point of the historical center, rising from Via Duomo is easily reachable, very near to San Gregorio Armeno.
By Metro: from the Piazza Garibaldi stop near the central station of Naples take Line 1 and exit at the ”Dante” stop, continue on foot for 750 meters.

50 perces videó – mindent elárul történtekről, jelenről:

Bizonyos időközökben van angol túra és csak vezetett túra van: We have english tour every day from 10 a.m. to 6 p.m. every 2 hours.
1h30 perc a séta ideje.
Klausztrofóbiások meneküljenek!
A Tripadvisor szerint a belépő ára 3.177 ft és lehet a Tripadvisor oldalán bookingolni is. Rafkós az ár, amint kiválasztod az időpontot máris ugrik 3.233 Ft-ra. De legalább van.

Földalatti Nápoly a neve a város alatt húzódó barlangrendszernek, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, alagutak együttese alkot. Kialakulását elsősorban a vidék geológiájának köszönheti, ugyanis a Vezúv és a Campi Flegrei vulkánjainak hamuja által létrehozott tufarétegekre települt, mely könnyen bányászható, de ugyanakkor ellenálló kőzet, így ideális építőanyag.

A barlangrendszert a következők alkotják:

 1. Vízvezetékek, csatornák
 2. Földalatti víztározók
 3. Elhagyott bányavájatok
 4. Alagutak
 5. Katakombák és ókeresztény hypogeumok
 6. Közúti és vasúti alagutak
Napoli Sottarrenea - Nápoly a föld alatt, Nápoly, Olaszország
Napoli Sottarrenea – Nápoly a föld alatt, Nápoly, Olaszország
Napoli Sottarrenea - Nápoly a föld alatt, Nápoly, Olaszország
Napoli Sottarrenea – Nápoly a föld alatt, Nápoly, Olaszország

 

Villa Comunale

Cím: Piazza della Repubblica e Piazza

Villa Comunale Nápoly legkiemelkedőbb parkja. 1780-ban épült IV. Ferdinánd nápolyi király megbízásából a Mergellina városnegyed és a nápolyi óváros között elterülő tengerparti területen. Eredetileg királyi kertnek szánták, ünnepnapokon viszont a város lakossága is látogathatta. 1869-ben nyitották meg hivatalosan a nagyközönség számára. Itt található az 1870-ben épült világhírű Dohrn-akvárium. A tengerparti Via Caracciolót a 20. század elején építették, miután újabb területeket hódítottak vissza a tengertől.

Díszkútjai

 1. Fontana di Castore e Polluce (magyarul Kasztór és Polüdeukész kútja) egy nápolyi díszkút a Via Vanvitelli mentén. 1834 és 1840 között építette Angelo Violani és Tommaso Solari. Nevét a kutat díszítő két klasszikus szobor után kapta.
 2. Fontana del Ratto D’Europa (magyarul Európa elrablása) a Piazza Victoria felől érkezve ez a utolsó díszkút, amely a nápolyi közparkot díszíti. A 18. század végén építette Angelo Viva. A kör alakú medence közepén található szoboregyüttes Európát ábrázolja, amint két bika megpróbálja elrabolni és két sellő, akik segítségére sietnek.
 3. Fontana della Flora del Belvedere a Piazza Vittoria felől érkezve ez a negyedik díszkút, amely a nápolyi közparkot díszíti,. Angelo Violani és Tommaso Solari építette 1834 és 1840 között klasszicista stílusban.
 4. Fontana della Tazza di Porfido (magyarul A porfírkehely kútja) a Piazza Vittoria felől érkezve ez a harmadik szökőkút, amely a nápolyi közparkot díszíti. A park díszkútjai közül a legrégebbi, a 18. század végén építette Pietro Bianchi. Eredeti díszítése, a Caracalla termáiból származó Farnese-bika ma a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban látható. Kerek medencéjének közepén egy lávakő található, melyre négy oroszlán és négy kagyló szobra támaszkodik. Ezek egy porfírkelyhet tartanak, amelyet a salernói katedrálisból hoztak ide. A nápolyi köznyelv a díszkutat „a kiskacsák kútjának” nevezi, ugyanis a díszkút medencéjében egykor gyakran úszkáltak vadkacsák.
 5. Fontana di Oreste ed Elettra (magyarul Oresztész és Elektra kútja) a Piazza Victoria felől érkezve ez az ötödik díszkút, amely a nápolyi közparkot díszíti, rögtön a Fontana della Tazza di Porfido után. 1834 és 1840 között építette klasszicista stílusban Tommaso Solari és Angelo Violani, a közpark arculatának megújítása végett.
Villa Comunale, Nápoly, Olaszország
Villa Comunale, Nápoly, Olaszország
Villa Comunale, Nápoly, Olaszország
Villa Comunale, Nápoly, Olaszország

Búcsú Nápolytól:

 

Előző részünkben az előkészületekről szóltam:

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt

A következő részben a Capriba tett fantasztikus kirándulásunkról írok és a művészi nápolyi metróállomásokról.

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 3. rész

Az utolsó részben igyekszem nagyon praktikus információkkal szolgálni. Mivel azt folyamatosan bővítem az előkotort belépők és képek alapján, azt teszem közzé utoljára.

Nápolyi ámokfutás 2 nap alatt? – 4. rész

Kapcsolódó bejegyzések

Leave a Comment